Delar av mig

Jag tänkte att jag ska berätta mera för dig om vem jag är. Du kanske aldrig har läst här innan eller vet vem jag är eller så vet du det men du ska du få lära känna mig lite bättre.

Johanna Folmerz heter jag och jag är 41 år. Jag är uppvuxen i Skellefteå eller om du känner till Skellefteå så är jag faktiskt uppvuxen i Bureå.

Mina föräldrar bor kvar i stan och även min storebror med familj. Jag bodde i Stockholm i några år innan jag hamnade i Umeå där jag idag bor med min familj. 

Jag bor här med min familj som är min man Daniel, min son som fyller 12 i oktober, min ena dotter som fyller 15 år i december och vår Vega 9 månader! Vi har även lilla mini Siri, vår underbara hund som ger mig så mycket! Jag kommer berätta mer om det längre fram!

Våran familj är nog rätt vanlig!

 Jag skriver nog för jag vet ju inte hur andra har det

Min man jobbar som kock, han lagar god mat, bygger massa saker och skulle nog helst av allt flytta till vår sommarstuga som ligger utanför Umeå i en by på landet. Han är super aktiv och ibland hinner jag inte med i svängarna, tidigare skapade det stress i mig men nu rör det mig inte alls.

Min son är en 12 åring som helst skulle vara hemma varje dag, som gillar att spela spel, cykla och vill börja gymma! Han är en riktig hemma människa och är helst med familjen eller en av sina vänner!

Min dotter som snart fyller 15 är en tonåring, utan att skriva så mycket mer om det!

Hon är väldigt intresserad av mode, inredning och sånt som jag tappat intresset för! Men hon håller mig uppdaterad.

Hon gillar även skolan, eller det var kanske inte riktigt sant! Hon pluggar mycket och är grym i skolan! Och hon gör det för hon har tydliga mål i sikte! Jag beundrar henne för det, jag gick i skolan för att träffa kompisar och var mest intresserad av killar!

Vega är som en typiskt gullig mini människa är mest. Hon skrattar, charmar, gnäller och sover lite oroligt på nätterna på grund av tänder. Men annars är hon familjens solstråle. 

Och Siri, Siri betyder verkligen mycket för mig känner jag nu när jag skriver!

Hon är hunden som får mig att få pauser! För mig är det viktigt med pauser i vardagen och för mig är skogen det bästa som finns förutom alla människor och djur ovan!

Jag har varit sjukskriven för utmattning men jag är idag frisk och driver mitt eget bolag inom hälsa. Där jobbar jag på olika sätt med att hjälpa människor må bättre än bäst.

Jag älskar mitt jobb och jag är så glad att jag i min utmattning vågade starta eget bolag. Det har varit en resa av dess like och faktiskt inte lika svårt som alla varnade mig för. Jag har hittat mitt varför och det känns så rätt för mig i varenda cell jag har.

Det gjorde det även när jag startade för 6 år sedan och min utmattning kunde inte stoppa mig, som tur var. 

Siri, vår lilla hund. 

När man har hund behöver dom rastas, vi bor i ett hus på ett typiskt vanligt villakvarter, så vi skulle kunna släppa ut henne på gården för att göra sina behov.

Men Siri är smart, hon gör inga behov på tomten utan i skogen! Fint ska det va!

Det gör att jag får pauser för det är oftast jag som vill gå ut med henne! Nu ska du få några exempel!

 Jag är inte utmattad längre men är väldigt ljudkänslig, det har jag alltid vari. Och ibland bubblar dessa ljud och känslor över!

Som igår när barnen var hemma, mannen var borta och jag skulle rodda allt! Det är egentligen inga problem förutom tonåringens diskussioner, överösas av bebisens bebis ljud och att jag har tjatat hål i huvudet huvudet på sonen som ska sluta spela!

Då bubblar jag över och då behöver Siri en promenad, det är min räddning! Små pauser i vardagen som gör så mycket! Sån tur att jag har 2 stora super kärleksfulla barn som gärna passar sin söta lillasyster så mamman får kontroll på sina känslor!

Det är guld värt!

Jag tänker att alla människor, alla oavsett situation mår bra av att komma ut! Ofta så glömmer man det när man är trött, när regnet öser ner eller när känslorna bubblat över! Just då är det ofta det som behövs som mest! Men det är då det är som svårast att ta tag i det.

Har du tillgång till skogen så är skogen fantastisk! 

Eller alla har ju tillgång till skogen, den kan bara vara väldigt nära eller lite längre bort! Det räcker med en liten mini skogsdunge eller att jag ser skogen blir jag lugn och jag längtar ofta dit, trots dåligt väder! Vädret spelar verkligen ingen roll utan det är lika bra för hälsan oavsett väder och vind!

Några tips när du ska ut och ta denna tid för dig är att faktiskt på riktigt lämna mobilen hemma.

 Jag vet att alla inte kan det, det finns människor som alltid måste kunna bli nådda. Jag träffade 2 såna kvinnor förra veckan och deras hemsituation med sjuka barn var verkligen unik så jag fattar att en del måste ha med den.

Men du som inte måste, lämna den.

Och du som måste ha med den, sätt den på ljudlös eller ställ in den på flygplansläge. Har du vissa nummer som favoriter går det oftast ställa in så dom ringer fast telefonen är ljudlös.

Så viktigt att stänga av en stund. Gör du inte det så blir det svårt att koppla av. En sak som verkligen har hjälpt mig mycket är att inte stressa och alltid ta värsta power walksen när jag befinner mig  skogen.

Ta det piano är min melodi ibland. 

Det är viktigt att göra så om man ska få ut maxat med effekter av skogen och dina pauser. Stå stilla en stund och lyssna, känn och kika runt.

Lägg märke till alla ljud och rörelser och bli fylld av allt mäktigt som faktiskt är i skogen. Alla dofter är unika, alla ljud som händer och den känslan av lugn som kommer är otrolig.

Promenera vidare och andas och känn lugnet, finns det ett större lugn i en skog? Kanske vid vattnet, men jag lovar att då är även skogen även den nära. När jag var i min utmattning orkade jag inte gå så långt, men att bara ta mig ut gjorde under för mig.

Du kunde då hitta mig sittandes på en sten, eller i mossan och bara ståendes rakt upp och ner. Jag kände mig lugnare, jag kunde tömma min hjärna, jag kunde andas, stressa ner. Jag kunde börja se saker från en ljusare sida, jag kunde koppla bort negativa tankar och jag kunde vara härvarande för en stund.

Jag fick energi och kraft, vilket var exakt det jag behövde. 

Det är så skönt och idag när jag springer eller går raskt i skogen brukar jag alltid ta några minuter av lugn i skogen. Det är alltså fortfarande en del av mig och jag kommer aldrig sluta prata om detta men framförallt kommer jag aldrig sluta använda skogen som min tid. Min egna skogstid.

Jag tycker det är så häftigt att det idag pratas mycket om skogsbad och det var exakt det jag utförde trots att jag aldrig hade hört talas om det tidigare.

Om du inte skogsbadar än så tycker jag det är på tiden, Ett enklare, billigare och effektivare sätt att hitta lugnet är svårt.

Jag älskar att dela med mig av mina tips, övningar och råd.


Det är en del av det jag gör i mitt jobb och det är fantastiskt kul, inspirerande och värdefullt för mig.

Men ibland blir det svårt att få allt samlat och nu har jag samlat delar av allt jag pratar och skriver om till dig i en kurs.

Helt lagom och på dina villkor.

Det känns super spännande, lite läskigt men framförallt kul.

Vill du hänga med eller vill du läsa mera, kolla in Sparka ut Utmattningsdjävulen

Kärlek/Johanna


Du kanske också gillar

Kommentera

Din e-post kommer inte att publiceras

    1. Hej! Jag tror på ngt men vet inte riktigt vad! Va härligt att du hittat din kraftkälla, så viktigt! /Johanna

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}