Att släppa taget

Det här med att släppa taget är inte så lätt, men det går att träna upp med lite vilja, tålamod och jäklar anamma.

Det är t ex lättare att släppa taget om saker än om människor, vanor och känslor. Det är också lättare att träna upp att släppa taget om saker än om känslor.

För att öva upp detta, med att släppa taget och gå vidare så ska jag dela med mig av hur jag gör.

Jag har verkligen blivit en fena på detta i vissa fall men ibland går det fortfarande “trögt”. Det beror lite på vad det gäller, men huvudsaken är att det går…

Jag brukar tänka det som att ta farväl, vi måste ju gå igenom detta flera gånger i vårt liv.

johanna

Jag kommer ihåg en stark händelse till att släppa taget och det var när jag gick ut grundskolan.

Jag hade vandrat på samma skolgård från förskoleklass till 9:an jag hade träffat samma människor, kände mig trygg i miljön och med alla vänner.

Men nu skulle vi vidare...

Alla skulle mot olika drömmar och mål och jag skulle helst av allt ha hållit kvar vid samma rutiner och samma människor. Det som jag gjorde då var att ta ordentligt farväl av dom jag ville ta farväl av men också inte se det så långsiktigt, utan mera vi ses ju snart igen...

En del har jag fortfarande inte träffat sen vi gick ut 9:an...Jag har också behöver släppa taget om kärleksrelationer, ibland har jag inte velat men andra gånger har jag tagit beslutet.

Men det är ack så svårt att släppa på vilken sida man ej står tycker jag. 

Kanske lite lättare om man själv valt att gå men ack så svårt. Sen är det det här med vänskap. 

Alla olika relationer väcker känslor och alla känslor behöver vi lära oss att acceptera och finnas i. Det är en utmaning men det går.

Acceptera är ett bra ord, men även förlåta. Kanske är det en vänskaps eller kärleksrelation som inte blev som du tänkte dig. Då gäller det kanske att förlåta. Förlåta sig själv men även den andra personen. Så man inte går runt med oro, ångest och ilska i sig.

Det är inte fördelaktigt för dig. Tyvärr måste jag säga att jag inte upptäckt något sätt som funkar för alla, även här finns det inget trollspö som kan fixa detta utan det krävs jobb från dig.

Men kanske kan du finna något intressant i mina råd jag kommer skriva om här. Jag hoppas det. Tack för att du läser och kom ihåg ordspråket, lär dig livets stora gåta! Älska, glömma och förlåta!

Om du tänker på en relation som du valt att avsluta så är det säkert för att relationen ej passar dig av någon anledning, det jag försöker fokusera på då är att se att man släpper något som som inte är bra för en och när man gör det kommer det massor av plats för sånt man vill ha mer av i livet.

Du låter dig gå först och det gör att du växer. 

att släppa taget - hand

Fokusera på varför du släpper relationen och vad det kan ge. Man vet ju aldrig vad framtiden har att utvisa, kanske kan ni även finna tillbaka till er relation längre fram.

För mig är det lättare att släppa taget om jag får tänka så och det är även lättare att förlåta. 

Om du släpper något som sårar dina känslor så skapar du helt enkelt plats för sånt som ger dig mer i längden. Längre fram.

Som du nu läser så handlar det om att se det positiva i varför man släpper och då även förlåter.

Att släppa taget

Det man kan göra om man vill göra allt lite mer tydligt är att ta fram en bok och skriva ner varje dag tacksamhet över varför man gått vidare och varför man släpper taget och även sina förlåtelse ord till denna person, sak eller vana...

Då blir det lättare att se och att släppa.

Framförallt blir det lättare att sluta älta, vilket ju är rätt vanligt när man ska släppa taget om något.

När jag även förlåter mig själv, den andra personen eller en situation så får jag även bort ältande om varför det blivit som det blivit och fokus släpps på det negativa och fokus läggs på det positiva o varför jag gått vidare.

Det kan även läggas energi på det fina så har varit och inte på varför det har avslutats, förstår du hur jag menar? 

Tid, ge dig själv tid. 

Det behöver inte och kommer kanske inte att gå snabbt, men det viktiga är att det går. Det kan bli som ett sorgearbete, som att man mist någonting. Och då tar det tid.

Allt vi går igenom genom livet tar vi med oss framöver i nya möten, nya relationer. Inga möten, avslutade relationer har varit förgäves. Dom finns med på din resa och har lärt dig mycket kanske om dig själv och andra.

Du har upplevt situationer och kommer bevara dom hos dig. Se det som en lärdom, allt är meningen och det gäller bara att inte haka sig fast vid det som inte går att påverka. Se med tacksamhet över det som varit och blicka mot nya möjligheter.  

Kärlek/Johanna


Du kanske också gillar

Kommentera

Din e-post kommer inte att publiceras

 1. Tack Johanna
  Har haft en sorglig relation med min syster i snart 50 år, varit rädd för henne.
  Under min utbildning till terapeuft för tre år sedan ,fick jag äntligen styrkan att säga ifrån o tala om hur dåligt jag mådde.
  Nu har jag distans till henne o mår mycket bättre.
  Så får det va!!
  Måste tänka på mitt eget mående ❤️
  Kram ❤️

  1. Men va fint att du har fått styrkan. Jag skickar massa kramar till dig. Det viktigaste är du. KRAM

 2. Hej Johanna och tack för fina och tänkvärda ord. Läser dina texter och känner så ofta igen mig. 😊
  Jag är just nu inne i en fas att sortera ut saker som jag länge sparat på men nu inte längre behöver. Det känns skönt och befriande. Allt har sin tid efter sjukskrivnining och utmattning. Ha en fin dag. 🌸

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}